,

Vi trenger ikke bompenger

Om bompenger. Publisert i Stavanger Aftenblad 31.januar 2017

Aftenbladet hadde den 26.januar en leder om den nye bomringen. Det er selvsagt helt galt å “utstyre den med smutthull”, og det er ikke vanskelig å være enig i at “bompenger, som andre avgifter som rammer blindt og uavhengig av inntekten til den som må betale dem, er i sin natur urettferdige”. 

Den nye bomringen i Stavanger-området er bare en liten del av et mye større problem. Aftenbladet har rett i at bompenger aldri er mer enn et halvgodt tiltak. Men når de skriver “at det rett og slett ikke fins nok penger i det offentlige” til å betale for slike tiltak, er det feil.

Norge sitter i dag på en oljeformue på over 7000 milliarder kroner. Det foreligger muligens en oversikt over totale lån som er tatt opp, men det anses usannsynlig at den overstiger 5% av Oljefondet. Det ville i så fall tilsvare 350 milliarder kroner. Ved å nedbetale samtlige bompengelån i Norge på dagen, noe som er mulig uten store konsekvenser, ville urettferdigheten som er omtalt ovenfor i samme øyeblikk forsvinne. Samtidig ville dette bedre den økonomiske situasjonen for mange familier, og ikke minst konkurransesituasjonen for et stort antall norske bedrifter. At arbeidsplasser i administrasjon av bompengeordningen forsvinner, vil få savne. Kanskje vil de i stedet bli erstattet av nye arbeidsplasser i bedrifter med en bedre økonomi.

For å begrense stor tilstrømming av biler til bysentra i perioder, er økte parkeringsavgifter muligens et nødvendig tiltak. Det bør i så fall gjelde alle biler.

Ivar Sætre

Sivilingeniør

Stavanger

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar