,

Plast på avveier (Vi har et felles ansvar for miljøet)

Om plast i havet. Publisert i Stavanger Aftenblad 17. feb. 2017

«Få plasten ut av havet nå!» skrev Martin Hovland i  Aftenbladet den 14.februar. Ingen bør være uenige i det. De som så NRK2-programmet «Hvor blir det av all plasten?» samme dag, ble kanskje litt skremt. Det fins nå mikroplast overalt i havet, og plasten er på full fart inn i næringskjeden. Den samler seg opp i det vi spiser, og ender opp i våre organer. Konsekvensene av dette er langt fra kjent, og kan være langt mer alvorlig enn det som skjedde med gåsenebbhvalen som nylig strandet utenfor Bergen, med magen full av plast slik at det ikke var plass til vanlig næring. Vi kan selvsagt håpe på at plasten i havet til slutt blir spist opp av mikrober, slik NRK2-programmet antydet var mulig, men det er nok ikke tilstrekkelig.

Plast er et produkt som nær sagt fins i ethvert moderne produkt, og er blitt en nødvendig del av vår levemåte. Men det betyr selvsagt ikke at vi skal kunne kaste det fra oss overalt, slik mange tilsynelatende gjør. Det er ikke bare i havet plast er et problem, det gjelder også på land. Vi skal ikke gå langt av sted før vi ser en større eller mindre plastbit som noen har kastet fra seg. Pant på plastflasker har antakelig redusert omfanget i Norge noe, men langt fra nok.

Plasten i havet er det kun verdenssamfunnet som kan gjøre noe med, og forhåpentlig blir det gjort noe snart. Men vi kan også gjøre noe med vår levemåte, og redusere risikoen for at plast kommer på avveier. Her er noen forslag:

  1. Forby plastposer i butikkene. Dette er allerede gjort på Hawaii. Norge alene bruker visstnok 900 millioner plastposer i året, de fleste helt unødvendig.
  2. Legg inn en avgift på minst 5 kroner for alle handleposer. Dersom plastposene blir erstattet av papirposer, vil bruken av disse gradvis reduseres, og bruk av handlenett og vesker øke. Det har få negative følger.
  3. Vurder forbud mot plastflasker. De gammeldagse glassflaskene er fullt ut brukbare.
  4. Vurder merking av større plastprodukt slik at de kan spores.
  5. Sett ut avfallsdunker langs strendene. På den måten kan folk som spaserer der, lettvint bli kvitt plast som de plukker opp på sine turer. Det vil antakelig ikke gå lang tid før strendene er mye mindre forsøplet enn i dag.
  6. I Singapore er det forbudt å kaste søppel på offentlig område, og overtredelser blir kraftig bøtlagt. Kanskje også noe å vurdere.

Uansett må vi ikke bare stole på at myndighetene gjør jobben for oss. Vi har et felles og personlig ansvar for miljøet rundt oss.

Ivar Sætre

Stavanger

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar