Trumps Amerika

Publisert i Stavanger Aftenblad 28.11.2016.

Amerikansk valgkamp fenget. Det var knapt en dag uten noe om Hillary Clinton eller Donald Trump. Positivt om Clinton og mest negativt om Trump. Ingen tvil om hvem norske journalister og politikere foretrakk. Folket var tilsynelatende på samme side. Det var ikke måte på hvor galt det vil gå med Trump som president. Den amerikanske kommentatoren i Aftenbladet, Fareed Zakaria, var det heller ikke i tvil. Så ble det Trump.

Det er merkelig hvor lite det ble skrevet om de som støttet Trump i USA, selv om det var klart at motstanden mot Hillary var stor.

I sommer ble det satt opp en dokumentarfilm om Clinton kinoer i USA, “Hillary´s America – The secret history of the democratic party”, laget av Dinesh d´Souza, en inder som kom til USA som student, og siden er blitt amerikansk statsborger. Han har samme bakgrunn som Zakaria (født samme år i Mumbai, og utvandret til USA). Motsatt Zakaria havnet d´Souza på den amerikanske høyresiden som konservativ kommentator. 

D´Souza laget i 2012 en dokumentarfilm om Obama (“Obama´s America”), med alvorlige konsekvenser for d´Souza. Han ble dømt til 8 måneders forvaring (over-night confinement) for å ha gitt 20.000 dollar for mye i valgkampbidrag til en tidligere studievenninne, uten noen personlig fordel. Ingen i USA har fått en tilsvarende streng dom, som ifølge d´Souza styrt helt fra toppen.

Filmen om Clinton er den mest sette dokumentarfilm i USA i år, og på “all time top 10” av politiske filmer.  D´Souza er ofte sammenlignet med Michael Moore (med motsatt fortegn). “Hillary´s America” går kraftig til verks mot det demokratiske partiet og ekteparet Clinton. På tross av alvorlige anklager, er likevel ikke en eneste påstand som fremsettes i filmen, tilbakevist ifølge d´Souza. Moore laget også en film, “Michael Moore i Trump-land”. Den var en flopp i USA, men vist to ganger på NRK2!

Det er underlig at d´Souza ikke nevnes i norske aviser. Kanskje et resultat av den norske tenkemåten? Professor Terje Tvedt ga i år ut boka “Norske tenkemåter”, en rekke kritiske artikler om norske politikere og aviser (utviklingspolitikk, flyktninger, den arabiske våren, hjelpeorganisasjoner, krig og fred, islamisme og det norske godhetstyranniet – et ord Tvedt sto bak. Etter å ha lest boka, er inntrykket at det i Norge er en skremmende enighet om viktige saker, styrt av en intellektuell og politisk elite, og mangel på kritikk. Som Tvedt sier om beslutningen om å bombe Libya: “den norske politiske eliten tok del i en krig ikke bare uten baktanker, men rett og slett uten tanker”. De som gikk glipp av Tvedt på Sølvberget den 23.11, gikk glipp av en enestående forestilling!

D´Souza beskylder i filmen (og boka “Stealing America”) Clinton for å være en person som ikke skyr noen midler for å oppnå makt, og  som søker å skjule en agenda om å endre det amerikanske samfunnet.

D´Souza er kritisk til mye av det Trump sier og gjør, men kanskje vil Trump som president bli adskillig enklere å ha med å gjøre enn Hillary  Clinton.

Ivar Sætre

Stavanger

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar