,

TOALETTER I STAVANGER

Stavanger Aftenblad 17.4.2012

Om offentlige toalett

Aftenbladet har den siste tiden hatt en liten føljetong om manglende toaletter for bussjåførene ved en endestasjon på Gausel. Dette er en alvorlig sak for bussjåførene, og fortjener selvsagt helsides artikler i avisen, slik at hele Rogaland kan få innblikk i den.

Nå hadde det antakelig vært lang bedre om avisen hadde funnet et tema som angår mange flere, for eksempel manglenge offentlige toaletter i Stavanger. Det fins riktignok noen få, jeg vet i alle fall om de på Sølvberget som kan brukes når kinoene er åpne. Men ut over det? Ingen, bortsett fra på restaurantene og hotellene, men de er vel strengt tatt ikke offentlige.

En litt pinlig situasjon for et par år siden kommer i hu, mens et av de mange cruise-skipene lå ved kai i Vågen. Jeg hadde vært på besøk i toppen av Torgterrassen. På veg ned trappene, møtte jeg tre desperate turister som spurte om hvor de kunne finne et toalett. Jeg måtte litt flau si til dem at, dessverre, det vet jeg ikke. De aller fleste måtte antakelig svart det samme.

For noen uker siden kjørte jeg rundt på New Zealand. Maken til hygienefokuserte sentra skal en lete lenge etter. Ikke en eneste liten tettbebyggelse jeg kjørte gjennom, manglet offentlige toaletter, og de var alle til og med meget godt merket med skilt. På vegen over Sør-øya, ved en severdighet midt inne i det som på New Zealand kalles The Southern Alps og langt fra folk, sto det endatil et skilt som viste vegen til et toalett!

Dette er selvsagt ikke en stor sak dersom du ikke er trengende, eller vet nøyaktig hvor du skal gå. Uansett burde vi imidlertid ta lærdom av hvordan New Zealand har innrettet seg, og tar vare på både fastboende og besøkende. Herved er tipset gitt til lokale politikere og offentlig administrasjon.

Ivar Sætre

Stavanger