Blir det kaldere?

Er det korrekt at den globale temperaturen stiger? Innlegget ble forsøkt tatt inn i Stavanger Aftenbladet, men ikke akseptert.

Etter nesten en måned med temperaturer godt over normalen, er det sikkert mange som forbinder dette med global oppvarming. De fleste vet ikke at mens temperaturen tippet 30 grader i Stavanger, var den 17 grader i Lisboa. I Sør-Europa har har det vært temperaturer under normalen, mens det motsatte var tilfelle i Nord-Europa. Som Martin Hovland skrev i et leserinnlegg nylig, er det unormalt vær som er det normale. Grønn Ungdom i Rogaland mener derimot at Stortinget er i ferd med å “koke kloden vår” med nye oljekonsesjoner. De hevder også at temperaturen på Svalbard har ligget over normalen i 90 måneder på rad. I Longyearbyen var imidlertid under normalen så sent som i mai 2017, for 13 måneder siden.

Grønn Ungdom ser ikke ut til å være klar over at global gjennomsnittstemperatur ikke har steget på over 30 år. Satellittmålinger utført av University of Alabama viser at det i mai 1987 var samme temperatur som i mai 2018. Professor (emeritus) Ole Humlum beskriver på nettstedet climate4you.com satellittmålinger som de eneste i kategorien “Class 1”, mens termometermålinger på bakken er “Class 2” eller “Class 3”, og mer eller mindre upålitelige.

Etter å ha steget i 30 år siden rundt 1970, har den globale gjennomsnittstemperaturen nå holdt seg nesten flat i over 20 år. Dersom temperaturen varierer i takt med naturlige variasjoner, som mange mener, er det ikke urimelig å anta at den nå har vært på en topp, og er på veg ned. Mye tyder på at det blir kaldere.

Mange refererer til utstrekning av polisen, spesielt i Arktis. Den har i mange år vært vært fallende. Så også i år. Dansk Meteorologisk Institutt (DMI) følger utstrekning og volum av isen i Arktis nøye, (polarportal.dk/en/sea-ice-and-icebergs/). Selv om is-arealet fortsatt går ned, er det to forhold som tilsier at det blir kaldere i nord:

  • Volumet av havisen går opp. Det falt frem til 2016, men de to siste åra har det blitt betydelig mer is. Fra bunnen i 2016 (tall brukt for mai), har volumet steget med ca. 3300 km3, eller rundt 3000 milliarder tonn. Det betyr at det 11 millioner km2 dekket med sjøis på to år i gjennomsnitt er blitt 0,3m tykkere.
  • Is-mengden på Grønland er i juni 2018 (også ifølge DMI) ca. 50 milliarder tonn (8%) høyere enn gjennomsnittet for perioden 1981-2010.

Begge disse forhold tilsier at det blir gradvis kaldere, og det er flere andre indikatorer som tyder på det samme.

Kanskje skal vi ikke være så redde for økte utslipp av CO2. Den er livets gass, og ikke farlig. Mer av den gir en grønnere klode, og større planteproduksjon.

Klarer vi å rense utslipp fra forbrenning av fossile brensler, får vi en bedre klode.

Ivar Sætre

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar