, ,

Verden har aldri vært bedre

Kommentarer til Hilde Øvrebekks kommentar i Stavanger Aftenblad 27.12.2018: Verden har aldri vært bedre.
Det er bra det informeres om at alt ikke går dårlig her i verden. Som Hans Rosling har fortalt, og beskrevet, mange ganger, er det motsatte tilfelle.
Hilde Øvrebekk kunne godt skrevet litt mer om Roslings spørsmål som hun refererer til i boka Factfulness (den er nå også utgitt på norsk). Han stilte 12 spørsmål om aktuelle samfunnsforhold, med 3 svaralternativ, til totalt 12000 personer i 14 forskjellige land. Svarene ble sammenlignet med de en gruppe sjimpanser ville gitt, og som i gjennomsnitt ville ha 33% korrekte svar. Kun 10% av gruppene av folk som ble spurt, svarte bedre enn sjimpansene, og 80% dårligere.
Folk som ble spurt, var tilhørere på hans foredrag, i all vesentlighet personer med høy utdannelse og ledende stillinger i offentlig virksomhet, næringsliv og universitet.
Konklusjon: Tro ikke på alt du hører i den offentlige debatt.
I samband med denne konklusjonen kan det knyttes noen ekstra kommentarer.
Det gjelder spesielt vedrørende klimadebatten, som Øvrebekk også nevner, og der mange hevder at 97% av verdens vitenskapsmenn mener teorien om at utslipp av CO2 vil føre til en katastrofal global oppvarming.
Boka til Rosling gir et eksempel på dette i hans feste møte med klimaguru Al Gore. Gore uttalte da at «Vi må skape frykt», og ville at Rosling skulle bruke (egentlig misbruke) sine boblediagram til å skape et scenario med det verst tenkelige utfallet av økte utslipp av karbondioksid (CO2). Selv om Rosling i utgangspunktet var lydhør for teorien om global oppvarming, avslo han forespørselen fra Gore.
Konklusjon: Tro ikke alt du hører om global oppvarming.
Når det gjelder Al Gore, les heller den vesle boka «An Inconvenient Deception» av klimaforskeren Roy Spencer. Den fås i Kindle-utgave (e-bok) for ca. 5 dollar på amazon.com.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar