, ,

Norge og klimaspørsmålet

I en kronokk i Stavanger Aftenblad hevder skribenten Mikkjel Lønning at «Noreg må vise veg i klimaspørsmålet».

Kronikken er dessverre ikke annet enn høytflyvende tanker uten rot i virkeligheten.

Lønning referer til utsagn fra Verdensbanken om at «det er store pengar på å kutte i utslepp» og fra Verdens helseorganisasjon «som seier at me vil kunne spare ufattelege summar på å investere i klima».
Dersom dette var tilfelle, ville saken ikke vrt et problem i det hele tatt. En kunne fjerne alle subsidier (oe som uansett bør gjøres), og investorene ville stå i kø for å investere i lønnsomme prosjekt. Slik er det nok ikke.
Sannheten er at grunnen til den nesten entydige veksten i velferd blandt verdens befolkning (se f.eks. en youtube-video med den svenske professoren Hans Rosling), skyldes bruk av rimelig energi som er skaffet til veie gjennom bruk av fossile brensler. Dette er godt beskrevet i boka «The Moral Case for Fossil Fuels» (som kan fås i Kindle-versjon hos amazon.com).
Det er en katastrofen at den livsviktige gassen CO2 av mange blir betratet som en forurensing. Mer CO2 i atmosfæren er en fordel for livet på jorda, som de siste ti-år er blitt stadig grønnere: https://miljomytene.no/2018/12/11/et-nytt-gront-kontinent/. Dette har vært en av grunnene til at matproduksjonen på Jorda har holdt mer enn tritt med befolkningsøkningen.
Den største katastrofen er at så mange har bitt på den politiske løgnen dette egentlig er, der målet er å endre verdens økonomiske system: https://www.unric.org/en/latest-un-buzz/29623-figueres-first-time-the-world-economy-is-transformed-intentionally . Det er et høyst risikabelt prosjekt, som ingen vet resultatet av.
Forhåpentlig vil de som har stått i spissen for dette kostbare prosjektet en dag bli stilt til ansvar – økonomisk
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar