, ,

Lyver klimaministeren?

Dette er en kommentar til det siste COP-møtet i Glasgow.

Den ble sendt inn til Stavanger Aftenblad, men (selvfølgelig) ikke publisert.

*************************************

Klima- og miljøminister, Espen Barth Eide, var en sentral deltaker på klimamøtet i Glasgow. På Dagsnytt 18 den 12.november uttalte han seg positivt om innspurten av møtet, der det ble arbeidet febrilsk med å presse en rekke land til å godta et forslag til slutterklæring fra møtet. Dette ble til slutt akseptert etter ytterligere ett døgns press.

Ifølge Barth Eide var det «ulike øygrupper som minner om at de blir borte snart, om vi ikke snur», og det nå er slik at «alle her kjenner til vitenskapen som er entydig på at om vi overstiger 1,5 graders temperaturøkning, så blir klimaendringene betydelig verre». «Vi ser med 1,1 grader nå mye mer stormer, flommer og skogbranner enn vi har vært vant til de siste 1000 år».

Barth Eide viser til en entydig vitenskap, men stemmer det han sa med vitenskapelige observasjoner?

Øygruppene han nevnte, ligger i hovedsak i Stillehavet. De sikreste målingene for havnivået der er antakelig fra Fort Denison i Sydney, målt siden slutten av 1800-tallet. Målingene viser en jevn stigning på 0,77 mm/år, eller knapt 8 cm på 100 år. Dersom havnivået endres vesentlig, burde det vise igjen ute i verdens største vannbasseng. Det gjør det ikke. Mange øyer har til og med økt i areal.

Det Barth Eide sier om stormer, flommer og skogbranner, er heller ikke korrekt. Kraftige orkaner har de siste 10-år hatt en fallende trend, og areal utsatt for skogbrann var langt større for 100 år siden enn i dag. Fysiske skader grunnet uvær, målt i prosent av brutto nasjonalprodukt, har falt sterkt, og det samme gjelder tap av menneskeliv.

Den vitenskapen Barth Eide referer til, holder derfor ikke mål, noe han burde vite. I 2010 mente amerikanske diplomater at Barth Eide ikke kunne stoles på. Det samme er kanskje tilfelle i dag.

Den 15.november ble det arrangert en konferanse i USA om «den neste miljøkrisen». Der blir det stilt spørsmål om «den nye, grønne økonomien som er presset frem av regjeringer, kan redde oss fra en miljøkatastrofe».

Ingen kjenner konsekvensene av de enorme omveltingene som ble foreslått i Glasgow. Den amerikanske klimatologen Judith Curry, som deltok på konferansen, sa dette:

«Om 50 år, vil vi kanskje sammenligne FNs klimapolitikk, og den såkalte grønne økonomien, med det å bruke chemo-terapi for å kurere en forkjølelse, mens vi hele tiden ignorerer andre sykdommer. Med andre ord, klimakrisen kommer i vegen for virkelige løsninger på samfunns- og miljøproblem. Menneskene har evnen til å løse fremtidige kriser. Men de har også kapasitet til å gjøre ting mye verre ved å forenkle komplekse miljøsaker og politisere vitenskapen, noe som kan føre til feiltilpasning og dårlige politiske valg».

Kanskje det er dette den norske miljøministeren heller bør fokusere på, og ikke satse på et ikke-eksisterende problem.

Ivar Sætre

Sivilingeniør

Stavanger

******************************

Kurven til venstre viser havnivået inne i havna i Sydney, Australia, de siste 140 år. Det har vært en jevn havnivå-stigning på 0,77 mm/år, eller knapt 8 cm på 100 år.

Det er ingen tegn til akselerert stigning. Målingene anses meget pålitelige. De er foretatt langt ute i verdens største havbassent, Stillehavet, på en meget stabil tektonisk plate.

Når havnivået stiger, er det meget rimelig at det meste av det ekstra vannvolumet havner i Stillehavet. Hvor ellers?

Her er et eksempel fra Maldivene , i Det indiske hav, hvor statministeren venter at regjeringskonferansene må skje under vann om noen år. Treet på bildet er høyst sannsynlig under 100 år, kanskje ikke mer enn 50. I løpet av dets levetid har:

  • Toppen av jordsmonnet stått over rota, antakelig 1 m høyere.
  • Havet har så steget så mye at jordsmonnet rundt rota er vasket bort.
  • Vannstanden har så gradvis sunket til sitt nåværende nivå.
  • Alt dette har, antakelig, skjedd i løpet av de siste 50 år.

Bildet er tatt av den svenske forskeren Nils Axel Mörner.

Den maldiviske statsministeren var nok heller ikke til å stole på …

 

Referanser:

Barth Eide: https://www.aftenposten.no/norge/i/eKPga/dette-sa-embetsmennene

Havnivå i Fort Denison, Sydney: https://sealevel.info/MSL_graph.php?id=680-140

Havnivå generelt: https://wattsupwiththat.com/2021/11/17/sea-level-rise-misinformation-fear-mongering-by-cop26-dod-npr-mainstream-media/

Miljøkrise: https://wattsupwiththat.com/2021/11/12/the-next-environmental-crisis/

Øyer:

https://wattsupwiththat.com/2021/11/14/false-imagery-and-data-hallmarks-of-cop26/

https://notrickszone.com/2021/11/18/sea-level-alarmism-unravels-as-earths-coastlines-are-observed-expanding-since-1984/

Sitat fra linken ovenfor: «A 2019 global-scale analysis of 709 islands in the Pacific and Indian Oceans revealed 89% were either stable or growing in size, and that no island larger than 10 ha (and only 1.2% of islands larger than 5 ha) had decreased in size since the 1980s (Duvat, 2019)».