196 har mistet troen

Dette er en kommentar til at 196 norske «klimaforskere» tror at Paris-avtalen ikke vil bli oppfylt.

Kommentaren ble sendt som forslag til leserinnlegg i Stavanger Aftenblad, men ikke akseptert

****************************

NRK hadde nylig et større oppslag om at «196 norske klimaforskere …. Tror ikke vi når 1,5-gradersmålet». 

I kjølvannet av de tre siste FN-rapportene som er utgitt det siste halvåret, har det ikke manglet på skremsler om hva som kommer til å skje dersom fastsatte mål i Paris ikke nås. FN-sjefen Antonio Guterres sa det slik: «Nesten halve menneskeheten er i faresonen – nå. Mange økosystemer er ved «the point of no return».

Klimaforskernes tro kan ikke tolkes annerledes enn at mange økosystem nå vil passere «the point of no return». 

Men er dette korrekt?

Det mangler ikke på kritiske kommentarer, ofte fra personer med god saklig ballast om klima. 

Den tidligere professoren og klimatologen ved Universitetet i Oslo, Ole Humlum, er en dansk-norsk klimaekspert som antakelig nesten ingen som leser dette, har hørt om. Nettstedet hans (Climate4you) er imidlertid ett av de beste, kanskje det aller beste, som fins om klima. Det inneholder en enorm mengde data om klima, og oppdateres regelmessig, med månedlige oppsummeringer siden mars 2009. Likevel får Humlum knapt noen omtale i norske media, hverken i de største avisene eller, aller minst der, i NRK. Man kan saktens spørre hvorfor. 

De siste åra har Humlum hvert år også skrevet en egen årsrapport om klima, «State of the climate», utgitt av The Global Warming Policy Foundation i London. Her er et Humlum-sitat fra den siste rapporten, for 2021: «For et år siden advarte jeg om det var en stor risiko for at datamodeller og umoden vitenskap gir grunnlag for ekstraordinære påstander. Empiriske observasjoner som jeg har gjennomgått, viser en meget mild oppvarming, og ingen bevis for en klimakrise». 

Humlum er langt fra alene. Det tyske nettstedet Die Kalte Sonne er et annet sted med kritiske røster, spesielt professor Fritz Vahrenholts månedlige kommentar. I sin kommentar for april 2022 har han sett nærmere på den globale temperaturen etter tusenårsskiftet, basert på satellittmålinger, og har følgende konklusjon: «Videre signifikant oppvarming over 1,5 grader, kan ikke ventes i løpet av de neste 30 år». 

Professor Harald Yndestad (NTNU Ålesund) har laget sine egne modeller, og disse viser at det er stor sannsynlighet for at Jorda er i ferd med å gå inn i en kaldere periode snart, med et forventet minimum rundt 2050. Dersom han har rett, er det enda mindre grunn til å forsøke å gå over fra fossile brensler til sol og vind. 

Amerikaneren Willis Eschenbach spør direkte «Hvor er klimakrisen?» Det gjør han med en rekke meget illustrerende kurver. De viser alle at det stikk i strid med alarmistenes utsagn ikke blir stadig verre. Tvert imot blir det stadig bedre.

Det er god grunn til å spørre om det som står i norske aviser, og hører på NRK, er korrekt, selv om det er «politisk korrekt».

 

REFERANSER

NRK: 

https://www.nrk.no/klima/196-norske-klimaforskere-til-nrk_-tror-ikke-vi-nar-1_5-gradersmalet-1.15946985

Klimarealistene: 

https://www.klimarealistene.com/2022/05/06/nrks-196-klimaforskere-og-15-gradersgnalet/

Vahrenholt: 

https://kaltesonne.de/fritz-vahrenholt-die-energiewendel-und-die-ausbleibende-erwaermung/

https://notrickszone.com/2022/05/11/a-weakening-warming-trend-of-the-last-40-years-is-apparent-says-german-expert/

Ole Humlum:

https://www.thegwpf.org/publications/empirical-observations-show-no-sign-of-climate-crisis/

https://www.ivars.no/verdens-klimatilstand/

Willis Eschenbach:

https://wattsupwiththat.com/2021/04/25/wheres-the-emergency/